Υποχρεώσεις ασθενή

Το Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης Νευροενδοκρινών Όγκων αναμένει παράλληλα από τους ασθενείς, να αποδέχονται και να είναι συνεπείς με τις δικές τους ευθύνες και υποχρεώσεις, συμβάλλοντας έτσι στην εύρυθμη και πιο αποτελεσματική λειτουργία του Κέντρου. Συγκεκριμένα:

 1. Ο ασθενής οφείλει να δίνει τις πληροφορίες που γνωρίζει, όσον αφορά το ιατρικό του ιστορικό, τους λόγους εισαγωγής του σε νοσοκομείο/κλινική, τη φαρμακευτική αγωγή του και γενικά ό,τι αφορά την υγεία του.Στα πλαίσια αυτού θα πρέπει να έχει πάντα το βιβλιάριο υγείας, και ασφάλισης, τις εξετάσεις που τυχόν έχει κάνει στο παρελθόν καθώς και κάθε σχετικό έγγραφο ( πληροφοριακό δελτίο, οδηγίες κ.λ.π.).
 2. Ο ασθενής οφείλει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να κατανοήσει τη θεραπεία του. Γι’ αυτό, ενθαρρύνεται να συζητά τις απορίες του με τον θεράποντα ιατρό ή τη νοσηλεύτρια.
 3. Ο ασθενής οφείλει να ενημερώνει τον ιατρό ή τη νοσηλεύτρια για προβλήματα ή αλλαγές στην κατάσταση της υγείας του κατά τη διάρκεια της θεραπείας του
 4. Ο ασθενής οφείλει να συμπεριφέρεται με ευγένεια έναντι των άλλων ασθενών και σε όλο το προσωπικό του Κέντρου και να συμβάλλει στη διατήρηση της ησυχίας.
 5. Ο ασθενής οφείλει να διατηρεί τους χώρους του Κέντρου καθαρούς, να σέβεται την επίπλωση, τον εξοπλισμό και γενικά την περιουσία του Κέντρου, τόσο ο ίδιος, όσο και οι επισκέπτες του
 6. Ο ασθενής οφείλει να είναι τυπικός στο χρόνο προσέλευσης του στον ιατρό, στα διαγνωστικά και θεραπευτικά τμήματα, καθώς και στο χρόνο αναχώρησης του
 7. Ο ασθενής οφείλει να σέβεται την αντικαπνιστική πολιτική του Κέντρου, σε όλους τους χώρους του (εξωτερικά ιατρεία και θαλάμους νοσηλείας του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Λαϊκό», τμήματα και κλινικές συνεργαζόμενων νοσοκομείων).
 8. Ο ασθενής οφείλει να γνωρίζει και να πληροφορεί του οικείους του για τους κανονισμούς του επισκεπτηρίου. Θα πρέπει η παραμονή συγγενών και φιλικών προσώπων στους θαλάμους να είναι ολιγόωρη και όχι πολυπληθής,
 9. Ο ασθενής και οι οικείοι του δεν επιτρέπεται να έρχονται σε επαφή με τον ιματισμό και τα βιολογικά υγρά παρακείμενων ή άλλων ασθενών.
 10. Ο ασθενής και οι οικείοι του επιβάλλεται να ακολουθούν τους κανόνες υγιεινής του Νοσοκομείου και να μεριμνούν για την ατομική υγιεινή τους.
 11. Δεν επιτρέπεται ο ασθενής να κάνει χρήση οινοπνευματωδών ποτών, να παίζει τυχερά παιχνίδια, να θορυβεί ή να κάνει χρήση μουσικών οργάνων εντός του Νοσοκομείου
 12. Δεν επιτρέπεται ο ασθενής να εισέρχεται στα γραφεία των γιατρών ή άλλων Υπηρεσιών του Νοσοκομείου, στους βοηθητικούς χώρους, σε άλλους θαλάμους νοσηλείας και μάλιστα σ’ αυτούς όπου νοσηλεύονται λοιμώδη περιστατικά ή βαρέως πάσχοντες ή όπου αλλού τηρούνται όροι ασηψίας.
 13. Ο ασθενής υποχρεούται, ευθύς μετά την είσοδό του στο Νοσοκομείο, να δηλώσει στο Τμήμα Κίνησης Ασθενών τον ασφαλιστικό του φορέα, εφόσον είναι ασφαλισμένος, ή ότι θα καταβάλει ο ίδιος όλες τις δαπάνες νοσηλείας του ως ιδιώτης.
 14. Ο ασθενής υποχρεούται να εφαρμόζει τις οδηγίες των ιατρών του και να εκτελεί πιστά τη φαρμακευτική αγωγή.
 15. Ο ασθενής οφείλει να λαμβάνει την παρεχόμενη από το Νοσοκομείο τροφή και απαγορεύεται η λήψη κάθε άλλης τροφής, προς αποφυγή αλλοίωσης του διαιτολογίου του, το οποίο καθορίζεται από το θεράποντα γιατρό.
 16. Ο ασθενής έχει υποχρέωση, σε περίπτωση που του χορηγηθεί γενική ή μερική νάρκωση για την πραγματοποίηση χειρουργικής επέμβασης, να υπογράψει γραπτή δήλωση συγκατάθεσης. Σε περιπτώσεις διανοητικής ανικανότητας αυτού ή σε επείγουσες καταστάσεις, όπου ο ασθενής δεν έχει επαφή με το περιβάλλον, ζητείται η συγκατάθεση του κηδεμόνα ή του πλησιέστερου συγγενή ή του προσώπου το οποίο έχει την επιμέλειά του.
Top